Cukiniowe paluszki to bardzo dobra alternatywa dla bardzo tłustych i kalorycznych frytek. Zamiast cukini można też użyć bakłażana. Gwarantuje że pokochacie te pyszności,
Składniki
3 średnie cukinie pokrojone w słupki
1 duże białko jaja
1/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
1/4 łyżeczki proszku czosnek
świeży pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Przepis:
W małej misce,ubić pianę z białek, doprawić solą i pieprzem. Osobno zmieszać bułkę tartą, czosnek w proszku i ser..
Zamoczyć pałeczki cukinii w białku jaj następnie obtoczyć w mieszaninie sera i bułki. Umieść panierowaną cukinie na blasze i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut, aż będą złote Podawać z 1/2 szklanki sosu marinara na zanurzenie.
Ilość porcji: 3 • Wielkość poracji: 1 cukinia
Kalorie: 121.9 • Tłuszcz: 2 g • Węglowodany: 21.0 g • Błonnik: 6.0 • Białko: 6.7 g
sos marinara:
puszka pomidorów 1 mały liść laurowy
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku świeży
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku świeży
W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwa z oliwek na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż na złoto. Dodaj rozdrobnione pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylia i liść laurowy. Zamieszać i zmniejszyć ogień. Przykryć i niech gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Schłodzić i podawać.
Ilość porcji: 6 • Wielkość porcji: 1/2 szklanki
Kalorie: 51.5 • Tłuszcz: 0.8 • Węglowodany: 9.0 g • Błonnik: 1.1 g • Białko: 0.1 g
oryginalny przepis: www.skinnytaste.com
Witaj, wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńDziś chyba się na to skuszę i zaserwuję sobie na obiad;)
Ja rozpoczynam pisanie swojego bloga (o zdrowiu, urodzie itp), gdybyś miała ochotę to zapraszam;)
yszczeczdrowiem.blogspot.com
blyszczeczdrowiem.blogspot.com
OdpowiedzUsuń