piątek, 4 maja 2012

Panzella


Panzella to toskańska sałatka z czerstwego pieczywa. Idealna na letnie obiady. Lekko i smaczna. Jej sekretem są świeże składniki z których jest zrobiona. Jeśli nie posiadasz kilkudniowego pieczywa, podpiecz kromki w tosterze.Składniki:  8 średnich dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
1 szklanka ogórka, pokrojonego w kostkę
1/2 czerwonej cebuliposiekanej
10 liści bazyliiposiekanych
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3 kromki chleb
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis:
Lekko spryskaj chleb oliwą z oliwek i dopraw odrobiną soligrilluj na średnim ogniu, aż tosty  ładnie się zarumienią. Zdejmij z ognia i pokrój w kostkęOdłożyć na bok.

W dużej misce wymieszaj pomidory, ogórka, czerwoną cebule, bazylie, oliwę z oliwek, oraz dopraw solą i pieprzemPozostaw na około 30 minut, aż smaki się połącząDodaj kostki chleba i wymieszajPodawaj w osobnych miseczkach.
Ilość porcji: 8 • Wielkość porcji: 1 szklanka  
Kalorie: 104.3 Tłuszcz: 2.9 g  Białko: 3.1 g  Węglowodany: 17.7 g  Błonnik: 2.2 g 
oryginalny przepis: www.skinnytaste.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz